Het ontstaan van de podcast

joel-de-vera-RgMOBFLGoZM-unsplash

Podcasts zijn momenteel niet meer weg te denken! De populariteit is met name de afgelopen jaren enorm gestegen en de podcast wordt voor ontzettend veel verschillende doeleinden gebruikt. Maar hoe is de podcast eigenlijk ontstaan en sinds wanneer bestaat deze?

Waar komt de term podcasting vandaan?

Podcasting is een samenvoeging van het woord ‘pod‘ en het woord ‘broadcasting’. Pod staat uiteraard voor het apparaat waarmee je luistert, zoals bijvoorbeeld een iPod en het woord ‘broadcast‘, staat voor uitzending. Tezamen vormen deze woorden de term PODCAST. Maar het is eigenlijk audio-on-demand; luisteren naar een programma op een moment dat het jou uitkomt!
Doordat de meeste mensen naar podcasts luisteren via (telefoon)oortjes, komt de inhoud van de podcast direct ‘in je hoofd’. Gevolg daarvan is dat het luisteren van een podcast als heel persoonlijk wordt ervaren, alsof je deelgenoot bent van de content die met je wordt gedeeld. Podcasting lijkt heel erg op radio, het is dus ook niet zo gek dat de eerste podcasts vooral werden gemaakt door radio DJ’s.

‘Podfather’ Adam Curry

Het concept van de podcast is bedacht door de Nederlandse radio DJ Adam Curry, ook wel ‘the Podfather’ genoemd. Dit gebeurde zo’n 20 jaar geleden! Adam Curry, die destijds internationaal bekend was geworden door zijn jaren bij MTV ging met zijn idee naar developer Dave Winer. Dave ontwikkelde namelijk de technologie van de RSS (Really Simple Syndication) ten behoeve van blogs. Adam vroeg aan Dave of het mogelijk was om deze blogtechnologie te gebruiken ter verspreiding van digitale audiobestanden.
In januari 2001 was Dave klaar met de codewijzigingen in RSS om de audio-behuizingen mogelijk te maken zoals Adam hem had geschetst.
Om het uit te testen, creëerde hij de eerste podcast-feed. De feed werd gelanceerd op 20 januari 2001, op inauguratiedag, toen George W. Bush president van de Verenigde Staten werd. De feed bevatte één item: het nummer van Grateful Dead, ‘US Blues’.

De iPod en Steve Jobs

De term ‘podcast’ ontstond in 2004. Curry luisterde muziek op zijn iPod maar had daar geen toegang tot radio. Je kon er al je muziek op luisteren, maar het gesproken woord miste. Daarom maakte hij programma’s die je als MP3 op je iPod kon zetten.
Steve Jobs, de CEO van Apple werd helemaal enthousiast van Curry’s idee, bouwde een podcast-directory in iTunes en voegde de mogelijkheid toe om podcasts apart te beluisteren op je iPod. Ook kon je je via iTunes abonneren op podcasts. Als er dan een nieuwe aflevering was, werd hij automatisch gedownload en de eerstvolgende keer dat je je iPod ging aansluiten op je computer, direct gesynchroniseerd. Zo had je altijd snel toegang tot nieuwe afleveringen van je favoriete podcasts.

Adam Curry zelf horen over het ontstaan van podcasts? Radio DJ Michiel Veenstra maakte in 2017 een podcast waarin hij Curry interviewt, je luistert het hier terug!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter