RSS Feed en podcasting, hoe zit dat?

RSS feed

Een podcast kun je op allerlei kanalen vinden en beluisteren. Podcasts kun je beluisteren via Google – of Apple Podcasts, Spotify of een van de vele andere podcastapps.
Wil je dat jouw podcasts overal beschikbaar zijn in het landschap der podcastapps? Dan is het noodzakelijk dat je podcast een RSS feed bevat, zodat deze naar de diverse podcastdirectories kan worden verstuurd en ervoor zorgt dat iedere keer wanneer jij een nieuwe aflevering upload, het ook daadwerkelijk mogelijk wordt voor mensen om je podcast te downloaden en te beluisteren.

Over het ontstaan van RSS

Adam Curry (Radio DJ en internetondernemer) noemde zichzelf in 2005 al gekscherend ‘The Podfather’. Samen met techneut Dave Winer ontwikkelde hij de RSS techniek in 2004. Deze techniek gebruikte Curry voor zijn allereerste podcast ‘The Daily Source Code’. De RSS techniek, oftewel de Really Simple Syndication, maakte het mogelijk om audiofiles te koppelen aan een newsfeed, waardoor er een audiofeed van de podcast aan audio programma’s zoals Apple iTunes gekoppeld kon worden. En hierdoor werd het mogelijk om als podcastluisteraar automatisch een seintje te ontvangen, als er een nieuwe aflevering van je favoriete podcast online stond.

Wat is RSS feed

In het geval van podcasts bevat een RSS feed alle essentiële informatie over je podcast. Wat is de titel van je podcast, welke coverafbeelding hoort daarbij, wie zijn de makers en alle afleveringen. Per aflevering staat beschreven hoe lang hij duurt, wanneer hij gepubliceerd is en een linkje naar de mp3. Met een link (een URL) naar die RSS feed kun je jouw podcast aanmaken bij streaming platforms als Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts. Podcast-apps gebruiken de data uit jouw RSS feed om de podcast weer te geven. Hierdoor is de informatie over jouw podcasts in alle apps hetzelfde. Als je in je RSS-feed de titel van je podcast bijwerkt, is hij in alle podcast-apps veranderd, zonder dat je bij elke app apart hebt moeten doorgeven dat je titel is veranderd.
Het is echter wel zo dat elke app de RSS-feed op zijn eigen manier interpreteert. Zo kiest Overcast ervoor de categorie niet te tonen, terwijl Spotify wel de categorie laat zien. (de categorie die jij hebt geplaatst in de RSS feed).

Moet ik mijn eigen RSS feed maken?

Nee hoor! In het begin van podcasting was dit wel zo: je moest zelf je RSS feed bouwen en die kon je vervolgens aanmelden bij bijvoorbeeld iTunes. Maar tegenwoordig is dat niet meer nodig en zijn er hele gebruiksvriendelijke tools om dit te doen. Je hoeft dan alleen nog je podcast-details in te vullen (titel, beschrijving, artwork) en vervolgens je afleveringen te uploaden. Bij Springcast hosting krijgt iedere podcast show een eigen Springcast RSS-link. Door deze toe te voegen aan een van de grote podcast directories, zoals Apple podcasts, Google podcasts, Spotify of Stitcher, worden je nieuwe afleveringen in het vervolg automatisch toegevoegd. De link werkt ook in bijna alle andere directories.

Conclusie

Apps houden je RSS-feed in de gaten en kunnen daarom constant de nieuwste informatie tonen. Jij bepaalt zelf hoe je RSS-feed eruit ziet. Gelukkig zijn er geautomatiseerde plug-ins die je hierbij helpen, check dat bij je podcasthosting! Hierdoor heb je geen omkijken naar het maken van je RSS-feed en kun je toch gemakkelijk je podcast publiceren op diverse streamingplatforms.

LinkedIn
Facebook
Twitter