Hoe maak je een goede podcasttrailer?

podcasttrailer

Het is zover! Je bent er klaar voor, je hebt je eerste podcasts opgenomen en staat op het punt deze te publiceren of hebt mogelijk je eerste aflevering al online staan! Maar dan…. Hoe bereik je je publiek en hoe enthousiasmeer je ze? Er zijn uiteraard veel mogelijkheden om je podcasts onder de aandacht te brengen en te promoten. Een absolute musthave in je promotietools is het een podcasttrailer, zeker nu het aanbod van podcasts zo enorm blijft groeien! In deze blog geven we je een aantal tips voor de perfecte trailer van jouw podcasts.

Wat is een podcasttrailer?

Een podcasttrailer is een hele korte podcast van ongeveer een minuut en bevat weetjes en hoogtepunten van wat jouw podcasts te bieden hebben. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken met een elevator pitch; een hele korte presentatie van jezelf of in dit geval je onderwerp – bij wijze van spreken in de tijd dat je iemand tegenkomt in de lift – om je gesprekspartner of in dit geval luisteraar nieuwsgierig te maken naar wie je bent en wat je te bieden hebt.
Met een podcasttrailer grijp je dus de kans om de aandacht op je te vestigen en je luisteraar te overtuigen om naar jouw podcasts te gaan luisteren/ zich daarop te abonneren.
En let op; je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken!

Waarom een podcasttrailer?

Door middel van een podcasttrailer kun je:

• Potentiele luisteraars bereiken en enthousiasmeren
• Deze inzetten ter promotie van je podcasts en je brand, het is een ideaal format om in te zetten op je social media, zodat deze ook lekker door anderen kan worden gedeeld
• Je kunt er zelfs al volgers mee krijgen nog voordat je je daadwerkelijke podcasts hebt uitgebracht!

Hoe klinkt een goede podcasttrailer?

Een goede trailer zorgt ervoor dat een luisteraar in één minuut de essentie van jouw podcast hoort en nieuwsgierig wordt gemaakt. Om tot een treffende inhoud te komen van je trailer te komen kun je jezelf vooraf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

• Waar gaan jouw je podcasts over?
• Wie wil je bereiken?
• Wat maakt jouw podcast bijzonder?
• Waarmee onderscheidt je je van anderen?
• Wat valt er voor een luisteraar ‘te halen’?

Zorg dat je de titel van jouw podcast altijd noemt in het begin van je trailer en geef een kort overzicht van wat jouw luisteraar in je aflevering kan verwachten. Houd het duidelijk, beknopt en to the point. Spreek je publiek aan en zorg ervoor dat je ze nieuwsgierig maakt, verklap dus niet te veel! Dat kan bv door het delen van interessante quotes van aanwezige gasten of door prikkelende vragen te stellen. Het doel is immers dat je luisteraars zo getriggerd raken dat ze naar je show willen luisteren en zich gaan abonneren. Laat ze dus weten waar je te vinden bent en hoe ze met je kunnen connecten; sluit af met één duidelijke call to action.

Tot zover de vorm van je podcasttrailer. Een ander niet te onderschatten element is de tone of voice, muziek en geluidseffecten die je gebruikt voor je trailer. Deze moeten natuurlijk een op een de sfeer weergeven van je podcasts en herkenbaarheid oproepen.

Is je trailer af en heb je je planning helder?
Deel je trailer vooral via je social media kanalen, je website, je brief, je relaties en je overige communicatiekanalen zodat je je publiek kun opbouwen en je show hypen!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter