Podcast hosting; wat is het en waarom heb je het nodig?!

podcast-microfoon

Podcasts zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die naar podcasts luistert. Van podcasts over politiek, nieuws, gebeurtenissen tot gewoon wat vermakelijk geklets tussen vrienden. 

De meeste mensen luisteren naar podcasts via grote platformen zoals Spotify, of Apple podcasts. Start je een podcast, dan wil je dus dat je podcast daar te beluisteren is. Dan heb je podcast hosting nodig…

Wat is podcast hosting eigenlijk? En hoe werkt dat precies? We leggen het je in dit artikel uit.

Waarom heb je podcast hosting nodig?

Wanneer je een leuk concept hebt uitgewerkt voor een podcast en de eerste fragmenten opgenomen zijn, wil je je podcast graag met mensen delen. Het liefste zet je je podcast gelijk op grote platforms zoals Spotify, Apple of Google. 

Om je podcast daar te kunnen uploaden heb je podcasthosting nodig. Deze podcasthost zorgt dat het pakketje met daarin je geluidsbestanden, je shownotes, podcast artwork, etc. goed aangeleverd kan worden bij Spotify, Apple en Google en dat je nieuwe podcastafleveringen automatisch opgehaald worden.

Met podcast hosting huur je in feite een stukje serveromgeving waarop je podcast draait. Daarbij biedt de het podcast hostingbedrijf vaak diverse tools als een podcastwebsite, een podcast player en geven ze je inzicht in het luistergedrag van jouw volgers middels podcast analytics.

Wie is een goede podcast host?

Wanneer je op zoek gaat naar hosting voor je podcast kan dat lastig zijn. Er is veel keuze uit diverse hosting partijen, maar hoe vind je nu welke podcast hosting het beste bij jou past? Het is belangrijk dat jij gelijk een goede keuze maakt, aangezien het achteraf switchen van hostingpartij een tijdrovende taak is.

Er zijn heel veel verschillende podcast hosting partijen, we behandelen voor het gemak hier vier bekende; Anchor, Transistor.fm, Springcast en BuzzSprout. Alle vier bieden zij prima podcasthosting en zijn ze zeker geschikt om host te zijn van jouw podcast. Waar verschillen zij dan in? 

Prijstechnisch zijn er bijvoorbeeld verschillen. Zo is Anchor gratis, je kunt er 1 podcast hosten en omdat het gratis is, betekent het wel dat jij waarschijnlijk het product bent ;D. En met Anchor kun je sinds kort niet meer eenvoudig je podcast bij Apple aanmelden. Anchor is prima om te overwegen als je als hobby met podcasten start, zakelijk gezien wellicht iets minder interessant. 

Verder zijn drie van de vier partijen hostingpartijen die hun servers buiten Europa (in Amerika hebben staan), dit kan daarmee AVG-technische problemen opleveren. De servers van Springcast staan bijvoorbeeld in Nederland. Heb je privacy hoog in het vaandel en wil je dus goed rekening houden met AVG richtlijnen, dan is het goed om dit mee te nemen in je besluitvorming. 

Verder hebben alle vier hostingbedrijven verschillende pakketstructuren. Bij de een betaal je per podcastshow, bij de ander voor 2, 5 of 10 shows. Ook zijn de tools die zij bieden verschillend. Kijk dan ook zeker even welke podcastplayer je bij je hosting krijgt, dat is namelijk heel handig als je je podcast op je eigen website wilt plaatsen. Er zijn nog veel meer verschillen die je kunt onderzoeken, denk aan:

  • Het ontwerp van podcastwebsite en podcastplayer
  • De mogelijkheid voor Optins
  • De mogelijkheid tot een call-to-action op je podcastplayer 
  • Welke Podcast Analytics er worden geboden

Neem dus de tijd voor een onderzoek naar wat voor jou belangrijk is.

Hoe zorg je ervoor dat jouw podcast op Spotify of Apple komt te staan?

De meest populaire platformen waar je podcasts kunt luisteren zijn: Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts. Door je podcasts te hosten via een gespecialiseerde podcasthost heb je de mogelijkheid je podcast op deze platforms te plaatsen.

Wanneer je je podcast aanmaakt bij je podcasthost wordt daar een pakketje gemaakt van je geluidsbestanden, je shownotes, podcast artwork, etc. en deze worden verwerkt als een RSS-feed. Dit is een unieke link die je gebruikt bij Spotify, Apple en Google om je podcast daar aan te melden.

Ook kunnen mensen met deze RSS-feed abonneren op je app als zij een verzamelapp gebruiken waarin zij al hun favoriete podcast opslaan, bijvoorbeeld Acast. 

Wat een podcasthost dus eigenlijk doet, is de technische oplossing faciliteren die het voor jou mogelijk maakt om van jouw ruwe podcastcontent een netjes pakketje te maken waardoor je podcast uiteindelijk te beluisteren is door iedereen die hem maar wil horen :D.

Tof, toch?! Dus, ga op onderzoek uit en kies de podcast host die bij jou past!

LinkedIn
Facebook
Twitter