5 Tips voor het starten van een podcast

Photo by convertkit on Unsplash

Podcasts blijven maar stijgen in populariteit, inmiddels luistert bijna de helft van alle Nederlanders wel eens naar een podcast. Met name de afgelopen 2 jaren is het beluisteren van podcasts explosief gestegen en daarmee ook het aantal makers van podcasts. Podcasts worden gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen en worden over het algemeen gemaakt door mensen die een passie hebben voor het desbetreffende onderwerp. Door naar zo’n gepassioneerd verhaal te luisteren, krijgt de luisteraar het gevoel erbij betrokken te zijn. Bovendien blijkt dat veel mensen auditief ingesteld zijn en dat informatie via een podcast dus beter blijft hangen en meer indruk maakt dan in een geschreven stuk. En doordat vrijwel iedereen tegenwoordig een smartphone heeft, is het luisteren van een podcast heel laagdrempelig geworden. Kortom, goede redenen om te starten met het maken van podcasts!

Waar moet je aan denken bij het starten van een podcast?

Wij geven je alvast 5 tips!

1 Wat is je verhaal?

Wat wil jij met je podcasts vertellen , wie wil je daarbij bereiken en waarom?
Het is belangrijk dat direct helder is over welk onderwerp de podcasts gaan en in welke eventuele niche ze zich begeven. Waarin onderscheid je je van reeds bestaande podcasts en welke titel dekt de lading van jouw verhalen?

2 Wat wordt je format?

Denk van te voren na over de lengte van je podcast en de structuur waarin je die vormgeeft. En welke gespreksvormen wil je gebruiken? Wordt het een solocast, of kies je voor een vaste co-host? Of ga je elke aflevering met andere personen het gesprek aan? Dat kan in diverse vormen zoals bijvoorbeeld een interview, een open gesprek, een panelgesprek. Of kies je juist voor een vorm van storytelling?

Voor zowel jezelf als de luisteraar is het erg fijn als er een duidelijke structuur in je afleveringen zit en weet wat je ongeveer kunt verwachten. Als maker geeft het jezelf houvast, bij de luisteraar zorgt het voor herkenbaarheid. Lees ook onze blog over meer structuur in je podcast

3 Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je je onderwerp hebt bepaald, waarin je genoeg bandbreedte hebt om te kunnen variëren met diverse afleveringen, kun je plannen maken over de vorm waarin je je verschillende afleveringen giet. Om te beginnen moet je er uiteraard voor zorgen dat je jezelf grondig hebt verdiept in het onderwerp en goed beslagen ten ijs komt. Maar verdiep je vooral ook in je gasten en hun achtergrond!

4 Zorg voor goede techniek  en editing

Uiteraard is de geluidskwaliteit essentieel! De inhoud kan nog zo interessant zijn, als het technisch niet klopt vallen (een hoop  van) je luisteraars geheid af! Verdiep je daarom vooraf in de juiste podcastapparatuur en het correcte gebruik daarvan.  Voordat je daadwerkelijk gaat opnemen is het van belang om dus eerst je apparatuur uitgebreid te testen en mee te experimenteren. Op die manier zul je zien dat je zelfverzekerder bent op het moment dat je daadwerkelijk je eerste podcast gaat opnemen

5 Bereik je publiek

Maak van te voren een plan hoe je je publiek met deze podcasts gaat bereiken. Waar zit jouw publiek? Welke communicatiekanalen zet je daarvoor in? Beschik je al over geschikte communicatiekanalen of is het een goed plan om hier nieuwe kanalen voor op te zetten? Denk hierbij dus aan je website, je social media kanalen, nieuwsbriefmailing en wellicht de oldskool geschreven pers? Alle aandacht voor je podcast valt of staat met een goed vertrekpunt.
En ook de ouderwetse mond tot mond reclame werkt uiteraard als een trein, kortom spread the word!

LinkedIn
Facebook
Twitter