Meest gestelde vragen over podcasts

Meest gestelde vragen over podcasts

Steeds meer mensen luisteren tegenwoordig podcasts. Het is een superhandig luisterfenomeen wat maar in populariteit blijft stijgen! In deze blog geven we wat meer uitleg hoe het werkt aan de hand van de meest gestelde vragen.

Wat is een podcast?

Een podcast is een digitaal geluidsbestand dat je zelf kiest en overal en altijd kunt luisteren waar en wanneer jij dat wilt! Zo kun je bijvoorbeeld thuis op de bank, in de auto, de trein of bijvoorbeeld tijdens het koken of een lekkere wandeling genieten van interessante informatie of een vermakelijk verhaal. Een ideale manier om informatie op te zuigen, terwijl je er niet voor achter een scherm hoeft te zitten.

Waar komt de term podcasting vandaan?

Podcasting is een samenvoeging van het woord ‘pod‘,(ooit dus van de iPod, nu gewoon het apparaat waarmee je luistert) en het woord ‘broadcast‘, (uitzending), deze woorden vormen samen het woord PODCAST. Maar simpel gezegd is het een geluidsbestand die je op een zelfgekozen moment kunt luisteren.
Hoe kan ik naar podcasts luisteren?
Luisteren kan via je smartphone, laptop, pc, tablet of Smart TV. De meeste mensen maken gebruik van het mobieltje, die heb je over het algemeen altijd bij je. Er bestaan vele apps waarmee op je mobieltje je naar podcasts kunt luisteren. Misschien wel de bekendste is Spotify, vroeger alleen bekend als muziekstreaming platform, maar tegenwoordig tevens de plek waar je vrijwel alle podcasts kunt vinden. Daarnaast is er de Apple Podcast app en voor Android is er Google Podcast. Maar er bestaan nog veel meer apps met hele handige functionaliteiten, hier lees je daar meer over.

Kan ik ook zelf een podcast maken?

Zeker kan dat! Je kunt een podcast zo klein of groot maken als je zelf wilt. Met je smartphone ben je al in staat om een eenvoudige podcast te maken door opnames te maken. Maar wil je professioneel en representatief voor de dag komen, dan adviseren we je om goed na te denken over een goede podcast set up voor een goede geluidskwaliteit.
Los van de techniek, komt er wel meer bij kijken dan dat je in eerste instantie kunt bedenken. Een goede voorbereiding is het halve werk 😉
Waar gaat jouw podcast over, wat is je verhaal, wie wil je bereiken, wat is je boodschap? Er bestaan al ontzettend veel podcasts, dus het is van belang dat jij je kunt onderscheiden en ervoor zorgt dat je opvalt.
Als je dit voor jezelf goed op een rijtje hebt gezet, kun je nadenken over de vorm waarin je je podcast maakt. Wordt het een solocast, of kies je voor een vaste co-host? Of ga je elke aflevering met andere personen het gesprek aan? Dat kan in diverse vormen zoals bijvoorbeeld een interview, een open gesprek, een panelgesprek. Of kies je juist voor een vorm van storytelling?
En uiteraard is het belangrijk om goed te bedenken hoe je je doelgroep gaat bereiken met jouw podcasts. Waar vind je jouw publiek en via welke communicatiekanalen doe je dat?

Lees hier meer over tips voor het starten van een podcast.

LinkedIn
Facebook
Twitter