Waar vind je Nederlandse Podcasts? Een overzicht!

Nederlandse podcasts

Zowel het aantal luisteraars als het aantal podcastmakers is afgelopen jaar explosief gestegen! Er komen een hoop prachtige podcasts van eigen bodem, van true crime tot sport en van entertainment tot goede gesprekken.

Het aantal Nederlandse podcasts schiet als paddenstoelen uit de grond en is heerlijk toegankelijk; de meest uiteenlopende verhalen beluisteren in je eigen taal!  Ook al is het voor de gemiddelde Nederlander geen probleem om naar Engelstalige podcasts te luisteren, luisteren naar je moedertaal geeft nou eenmaal vaak toch een ander gevoel. In deze blog tippen we je waar je gemakkelijk interessante Nederlandse podcasts kunt vinden.

Via de bekende podcastapps

Er valt van alles te ontdekken aan Nederlandse podcasts via de bekendste apps zoals Spotify, Google en iTunes, maar ook op Springcast vind je een overzicht met Nederlandse podcasts. Superhandig als je nog niet weet waar je precies naar op zoek bent, want deze apps geven direct handige lijstjes met bijvoorbeeld Trending Podcasts, Top Podcasts, maar ook ingedeeld op genre zoals bijvoorbeeld Nieuws, Cultuur en Maatschappij, Verhalen, Humor, Zakelijk, noem maar op!

De podcasts van bekende radio- en tvmakers

Afgelopen najaar lanceerde de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een gloednieuw audioplatform voor alle podcast- en radioliefhebbers: NPO Luister. Op deze manier zijn alle podcasts en radiozenders van de NPO zoals Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 en FunX gratis te beluisteren in één app.
Er zijn meer dan vierhonderd podcasttitels van de publieke omroep terug te vinden in NPO Luister. Allemaal overzichtelijk ingedeeld in zestien categorieën, er is altijd wat te beluisteren voor elk moment en elke stemming. Zo kun je er terecht voor achtergronden uit het nieuws, sport en muziek of je verliezen in waargebeurde misdaadseries. Uiteraard zijn de podcasts uiteraard ook vindbaar via de bestaande podcastplatforms.
In deze app zijn podcasts online te beluisteren, maar ook kosteloos te downloaden voor momenten als er geen internetverbinding is. Daarnaast krijgen gebruikers persoonlijke aanbevelingen op basis van hun luistergedrag.

Actueel voorbeeld:
Ten tijde van schrijven van deze podcast zitten we in de aanloop naar de verkiezingen. Speciaal voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen 2021 gaat Ruud de Wild elke dag in gesprek met een lijsttrekker. Samen praten ze over politiek én muziek, met een schilderij als resultaat, te beluisteren in de podcast ‘Ingelijst

De podcasts van de Nederlandse kranten

Vele landelijk bekende kranten beschikken tegenwoordig ook over podcasts. Een aantal voorbeelden daarvan zijn De Volkskrant, Nu.nl, Parool, Algemeen Dagblad en NRC.
Zo lanceerde NRC het afgelopen najaar zelfs een aparte app, NRC Audio, speciaal gemaakt voor audiojournalistiek van NRC en van anderen. NRC Audio is een handige en overzichtelijke gids die je helpt om de beste, mooiste, spannendste en meest bijzondere journalistieke podcasts uit binnen- en buitenland te vinden.

Bovendien delen deze media regelmatig podcast-tips uit; zo heeft De Volkskrant een wekelijkse rubriek met tips welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet).

Andere platforms voor Nederlandse podcasts

Verder bestaan er ook nog tal van platforms waar je de meest uiteenlopende podcasts kunt vinden. Een voorbeeld daarvan is Juke, een platform voor non-stop muziekplaylists én radio voor ieder moment met luistermogelijkheid voor meer dan 200 radio- en themazenders. Van je favoriete Nederlandse radiozenders zoals Radio 538, Radio 10 , Sky Radio en Radio Veronica tot internationale zenders uit België en Engeland. Daarnaast zijn er tientallen themazenders te vinden die passen bij jouw stemming of activiteit. Zo zit er altijd wel een zender voor je tussen, altijd & overal.
Klein nadeel; om via JUKE radio te luisteren heb je een internetverbinding nodig. Om torenhoge kosten te voorkomen is het aan te raden om te luisteren via een wifi-verbinding!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter