Software voor het bewerken van een podcast

Het goed bewerken van je podcast is essentieel, want je wilt natuurlijk niet dat er ruis op de achtergrond te horen is. Of dat je podcast niet goed te volgen is, omdat je van het ene onderwerp naar het andere schiet. Met onze top 5 software voor het bewerken van je podcast kun je heel makkelijk je audio editen. 

En zoals je van ons gewend bent geven we elke tool een rating en sommen we de voor- en nadelen van de programma’s voor je op ;D

Table of Contents

Onze top 5 software voor het bewerken van je podcast

In een eerder blog deelden wij onze top 5 software voor het opnemen van je podcast. Met een aantal opnametools uit dat artikel kun je ook prima je podcast bewerken, maar in dit artikel geven we de beste software voor het bewerken van je podcast weer. En voor deze tools geldt ook dat je met een aantal prima je audio kunt opnemen.
 
Dit zijn volgens ons de meest bruikbare en gebruiksvriendelijke software om je podcast mee te bewerken:
 

En natuurlijk zijn er veel meer tools om je podcast mee te bewerken die we niet in dit artikel bespreken. Denk aan Envato Elements, Alitu. Wavve, Music Radio Creative en Rev. Een korte uitleg van deze tools:

Envato Elements is een zeer uitgebreide tool: van stockfoto’s en video’s tot aan muziek, sound effects en diverse templates. Alitu is eigenlijk het tegenovergestelde en heel eenvoudig. Zij automatiseren het bewerken van je podcast en maken het super simpel, zodat jij je kunt focussen op het maken van content. 

Met de tool Wavve kun je jouw podcast in een paar stappen omtoveren naar een deelbare audioclip (in videovorm) voor social media. Met Music Radio Creative maak je geweldige intro’s, outros, jingles, voice-overs en nog veel meer. En met Rev kun je eenvoudig je podcast omtoveren tot een blog; voor als mensen niet in de gelegenheid zijn je podcast te luisteren. En ook nog eens heel handig voor je SEO.

Voor- en nadelen van elke software

De beste tools voor het bewerken van je podcast zijn volgens ons: Auphonic, Audacity, Garageband, Headliner en Wavepad. Tools speciaal voor het bewerken van je podcast, en met sommige kan je ook je podcast opnemen.  

In dit artikel beschrijven we elke software kort, geven we ze een rating en sommen we de voor- en nadelen voor je op. Maar voordat we elk programma bij langs gaan, eerst een samenvatting. Handig voor als je snel een keuze wilt maken 🙂 

Software
Vanaf prijs
Systeem
Moeilijkheid
Auphonic
Gratis - € 82 p/m
Windows, MacOS
+
Audacity
Gratis
Windows, MacOS, Linux
++
Garageband
Gratis
MacOS
+
Headliner
Gratis - €17,50 p/m
Windows, MacOS
+
Wavepad
€60
Windows, MacOS
++

#1 Auphonic

Wat ons betreft is Auphonic één van de beste tools die er is om je audio mee te bewerken. Je kunt je audio op het juiste niveau brengen, volumes aanpassen, ID3-tags toevoegen, exporteren naar YouTube en nog veel meer. En bij Springcast kun je Auphonic binnenkort aan je hostingspakket toevoegen! Zo kun je straks nog eenvoudiger je podcast bewerken wanneer je die bij ons host. 💚

5/5

Gratis te gebruiken voor 2 uur p/m, daarna vanaf €9,-

Upload je audio en Auphonic doet de rest! Dankzij de Artificial Intelligence en overige instellingen hoef je geen audio expert te zijn om je podcast goed te kunnen bewerken. De algoritmen leren continu en zorgen altijd voor het beste resultaat. 

Voordelen

Nadelen

#2 Audacity

Audacity is een gratis platform waarmee je jouw podcast kunt opnemen en bewerken. Geliefd onder vele podcasters en wij snappen wel waarom! Het is eenvoudig te gebruiken, mits je wat online tutorials hebt bekeken, en heeft zeer veel functies. De software wordt regelmatig geüpdatet om de huidige functies te optimaliseren en nieuwe functies te lanceren. 

5/5

Gratis te gebruiken

Een zeer gebruiksvriendelijke, multi-track audio editor. Neem gratis je podcast op, bewerk je audio, voeg effecten toe en visualiseer de frequenties. Een zeer complete tool voor het opnemen en bewerken van je podcast! Het vergt alleen wat verdieping in de tool voor gebruik. 

Voordelen

Nadelen

#3 Garageband

Je podcast opnemen en bewerken is nog nooit zo makkelijk geweest met Garageband. Een gratis app die je alleen kunt downloaden voor Mac toestellen. In de tool kun je eenvoudig muziek toevoegen aan je podcast, intro’s, outro’s en meer. Deze kun je naar behoefte laten in- en uitfaden, verplaatsten, aanpassen etc. En Garageband werkt perfect samen met Logic Pro

4/5

Gratis te gebruiken

Een gratis audio workstation voor Mac toestellen. Een geweldige keuze voor zowel beginners als ervaren podcasters. Eenvoudig in gebruik met zowel het opnemen als het bewerken van je podcast

Voordelen

Nadelen

#4 Headliner

Met Headliner verander je eenvoudig je podcast in een deelbare video. Handig voor als je jouw podcast wilt delen op social media. Over het algemeen scoren video’s ook beter op social kanalen vergeleken met een statisch beeld. Met Headliner upload je eenvoudig je audio, voeg je animaties, gifjes, afbeeldingen etc. toe, en Headliner maakt er in een paar minuten een video van. 

4/5

Tot 5 video’s per maand gratis te gebruiken, daarna vanaf €7,-

Headliner is een geweldig programma om met je podcast een andere doelgroep te bereiken. Maak eenvoudig video’s van je podcast en deel ze op social media en YouTube. 

Voordelen

Nadelen

#5 Wavepad

Wavepad is een professionele audio editor met alle functies voor Windows en Mac. Je kan hiermee makkelijk audio opnemen en bewerken. Je kunt opnames knippen, kopiëren en plakken. Maar ook effecten toevoegen als een echo, versterking en ruidonderdrukking. 

3.5/5

Eenmalig €60

Een eenmalig aan te schaffen audio editor perfect voor het bewerken van je podcast. De software kent veel mogelijkheden qua tools en effecten. Voor een beginner misschien wat overweldigend, maar nar verwachting heb je deze zo onder de knie. 

Voordelen

Nadelen

Podcast hosting

Als je klaar bent met het bewerken van je podcast is het tijd om je podcast met de rest van de wereld te delen. Hiervoor heb je allereerst podcast hosting nodig.

Een podcast host slaat je audio voor je op, zorgt dat je podcast artwork en shownotes mooi worden samengevoegd en creëert een podcast feed. Die feed heb je vervolgens nodig om je podcast te publiceren op platformen als Spotify, Apple en Google Podcasts.

Uiteraard helpen wij je bij Springcast graag verder met het hosten van je podcast. Maar je krijgt bij ons meer dan dat: we maken het leven van jou als podcaster nog makkelijker. Zo kun je onder andere gebruik maken van:

  • Distribueer eenvoudig naar o.a. Spotify, Apple & Google
  • Geavanceerde podcast Analytics
  • Een eigen podcast website
  • De nieuwste podcast tools en diensten
  • Podcast embedded player & playlist
  • Verborgen & private podcasts

Het uploaden van je podcast

Als je de juiste podcast hosting hebt gevonden, kun je een account aanmaken en je audio uploaden. Vaak beschrijft het hostingsplatform precies hoe je dit moet doen. Bij Springcast hebben we in ieder geval een uitgebreide kennisbank en handig tutorials voor je gemaakt om je podcast makkelijk te kunnen uploaden. 
 

Het uploaden van je podcast hoef je dus altijd maar op één plek te doen: bij je podcast host. De host zet je podcast afleveringen automatisch door naar andere platformen zodra je je podcast met je RSS-feed daar hebt aangemeld.

Probeer het (gratis) uit! 

Het kiezen van het juiste hosting platform is een belangrijke beslissing die je moet maken. Het heeft veel invloed op het gebruikersgemak, zowel voor jou als de luisteraar. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goede host. 

Ben je nog op zoek naar een goede podcast hosting? Of ben je niet tevreden met je huidige hosting? Wij kunnen je podcasts eenvoudig verhuizen. Probeer Springcast 30 dagen (gratis), ervaar het gemak en maak kennis met ons platform vol handige features!

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter