Interviewtips voor je podcast

interviewpodcast

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten podcasts. Podcasts waarin verhalen worden verteld, educatie en informatieve podcasts, panelgesprekken, allemaal over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Een heel populaire soort podcast is de interview podcast. Het format is simpel. Je hebt een host, eventueel een co-host en een gast die geïnterviewd wordt. Dit format stamt af van de traditionele radio en televisie programma’s. Door steeds verschillende gasten uit te nodigen kun je een hele interessante reeks podcasts maken over verschillende onderwerpen. Bovendien bereik je door middel van dit type podcasts niet alleen je eigen volgers, maar ook de volgers van je gast en uiteraard werkt dit vice versa.
In dit artikel delen we een aantal interviewtips met je, om tot een succesvolle podcast te komen!

1. Zorg voor een goede structuur

Met een stevige, gestructureerde basis zorg je ervoor dat je zelf meer overzicht hebt, bovendien is het resultaat dat je een podcast maakt die je luisteraars willen blijven volgen én anderen tippen! Een handige methode voor een duidelijke structuur in je podcast is de kop-romp-staart methode, check daarvoor de blog die we er eerder over hebben geschreven

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt! Verdiep je van te voren in je gast en wat het onderwerp van je podcast gaat zijn en wat je met deze podcast aan je luisteraars wilt vertellen.
Waarom heb je gekozen voor deze gast; wat maakt deze gast bijzonder en interessant? Wat zijn opmerkelijke wapenfeiten? Heeft je gast eerdere interviews gegeven en/of aan podcasts deelgenomen? Wat is je daarin opgevallen? Geef van te voren ook duidelijk aan wat de insteek van je interviewpodcast zal zijn en check bijvoorbeeld voor de zekerheid of er ook onderwerpen zijn die je gast expliciet niet aan bod wil laten komen.
Wanneer je je gast hebt uitgenodigd voor jouw interviewpodcast, is het zinvol om voor het opnemen van de daadwerkelijke podcast een voorgesprek te voeren. Op die manier verdiep je je meer in je gast, leer je elkaar al vast wat beter kennen en kun je bespreken wat de richting en rode draad van de podcast zal zijn.

3. Stel je gast op zijn gemak

Om te beginnen is het belangrijk dat je genoeg tijd opneemt in je planning, zodat jij en je gast kunnen ‘acclimatiseren’ voordat je daadwerkelijk gaat opnemen. Wees gastvrij, begin met een kopje koffie/ drankje en een babbeltje. Spreekt eigenlijk voor zich, maar toch goed om je bewust van te zijn.

4. Durf te vragen

Bedenk van te voren welke vragen je wilt stellen en welke richting je daarmee wilt opgaan. Deze vragen geven houvast en richting, maar pas op dat je het niet volledig dicht timmert; het is belangrijk dat er genoeg ruimte over blijft voor een spontaan gesprek! Dúrf te vragen, bewandel niet de geijkte paden, maar onderzoek van te voren welke vragen kunnen prikkelen en daarmee extra interessant zullen zijn. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid!

5. Luisteren

Het lijkt misschien een open deur, maar goed luisteren is ontzettend belangrijk! Door je voorbereiding heb je zeer waarschijnlijk al het hele plaatje in je hoofd, maar uiteindelijk ben je toch ook afhankelijk van de reacties van je gast. Zorg ervoor dat je goed luistert zodat je ook passend kunt reageren.

6. Vat samen

Door regelmatig samen te vatten wat je gast heeft verteld, zorg je ervoor dat je structuur houdt in je podcast en ‘in charge’ blijft. Ook voor je gast is het prettig omdat hij/ zij dan ook kan reageren en zaken eventueel verduidelijken. Je herhaalt in eigen woorden wat de geïnterviewde zojuist heeft verteld en kunt daar bijvoorbeeld jouw interpretatie bij geven en checken of dat klopt! Je gast krijgt op die wijze de kans om eventuele correcties of aanvullingen te geven. Ook voelt hij/ ij zich gehoord en gewaardeerd.

7. Vraag naar voorbeelden

Er zijn maar weinig mensen die heel beeldend kunnen spreken. Door naar voorbeelden te vragen gaat het verhaal voor zowel jou zelf als voor de luisteraar meer leven.

8. Durf stiltes te laten vallen

Een veelgemaakte ‘fout’ is het opvullen van stiltes. Als er een stilte valt in het gesprek is het helemaal niet erg om dat er even te laten zijn; het geeft ruimte om de informatie op je in te laten werken en je zult zien dat een dergelijke stilte vaak ruimte geeft om tot meer verdieping te komen in het gesprek.

9. Zorg voor een écht gesprek

Een gesprek is veel fijner om naar te luisteren dan een vragenvuur ;-). Dus zorg ervoor dat dat je doel is; een echt gesprek. Kijk je gast(en) aan en wees oprecht betrokken bij hun verhaal, uiteraard zonder je doel uit het oog te verliezen 😉

10. De afronding

Zorg voor een duidelijke afronding van je interviewpodcast. Dat kan zijn door nog samen te vatten of door een duidelijke slotvraag te stellen of een combinatie van beiden.

LinkedIn
Facebook
Twitter